Kutyabaj
Blue Cross
állatorvosi rendelő
Lyme-kór
 
Főoldal >Lyme-kór
 

Bár a Lyme-kór kutyákban is kialakulhat, nem árt tudni, hogy alapvetően az ember betegségeként vált ismertté. Magyarországon viszonylag újkeletű betegség, hiszen az első megbetegedéseket csak 1984-ben észlelték.

A betegség az USA Lyme nevű városáról kapta a nevét, ahol 1975-ben tömeges megbetegedéseket észleltek gyermekek között (izület gyulladás). Akkor még nem volt ismert a kórokozó. Azt csak 1982-ben-ban sikerült kullancsból kimutatni. Magát a betegséget már sokkal korábban ismerték mint "vándorló bőrpír", melyet 1909-ben Svédországban észleltek először. Az elnevezés a fertőzött kullancs csípésének helye körül létrejövő körkörös bőrpírre utal.

Kórokozó

A betegség kórokozója a borreliák (spirochaeták) közé tartozó baktérium, amelynek dugóhúzószerű, tág csavarulatai vannak, és mindkét végén hegyes. Európában és Észak-Amerikában a Borrelia burgdorferi okozza megbetegedéseket.

Fogékonyság

A betegség iránt az emberen kívül sok-sok házi és vadonélő állat is fogékony, azaz megbetegedik a fertőzést követően.

Fertőződés, terjesztők

A betegség terjesztésében, emberre, állatra továbbadásában a kullancsok játszanak kulcsszerepet (Magyarországon elsősorban az Ixodes ricinus), mivel a kórokozó a fertőzött kullancs csípésével, annak nyálával kerül az állatok, emberek szervezetébe.

Tünetek

Láz, elesettség, étvágytalanság. Kevésbé szőrös bőrterületeken felismerhető a kullancscsípés körüli bőrpír. Jellemző az izületek fájdalmassága, duzzanata. A tünetek néhány hét után enyhülhetnek, el is múlhatnak, de később visszatérhetnek az izületi panaszok, a lábfájás. A tünetekhez társulhat testszerte a nyirokcsomók duzzanata. Létrejöhet szívbelhártya- és szívizom gyulladás, de arcideg bénulás is.

Az izületgyulladás jelentkezhet egy vagy több izületben, de "vándorolhat" is egyikről a másikra.

Gyógykezelés

Bár a betegség antibiotikumokkal (pl. amoxicillin, tetraciklin) gyógyítható, hosszú gyógyulási folyamatra kell felkészülni, amely hetekig eltarthat. A tünetek elmúltával a kezelést érdemes folytatni még 2 hétig.

Amennyiben a betegséget nem sikerül időben felismerni, nem kezdik meg kellő időben a gyógykezelést, idült forma alakulhat ki, mely esetben már az antibiotikumos kezelés sem vezet eredményre.

Megelőzés

Kutyák számára kapható Lyme-kór elleni védőoltás, melyet először 3 hetes időközzel 2x kell beadatni, majd évente emlékeztető oltás szükséges. Oltassa be kutyáját Lyme-kór ellen!

Séták után érdemes átvizsgálni az állatokat kullancsokat keresve. Hasznos lehet a sűrű fésűvel történő átfésülés is.

Csak semmi pánik!

Nem kell kétségbe esni, ha kullancsot találunk az állatban (ha már befúródott, akkor sem)! A fertőzött kullancs nem üríti azonnal a kórokozót. A kutatások szerint minimum 24 óra vérszívás után ürítenek csak kórokozót a kullancsok.

Aktuális: KullancsveszélyVissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross