Veszettség
Blue Cross
állatorvosi rendelő
A veszettség elleni védőoltásról
 
Főoldal >Veszettség > Veszettség elleni védőoltás
 

Kutyák:

A kutyák veszettség elleni védőoltása KÖTELEZŐ!

1. A kölyökkutyák első veszettség elleni védőoltását 4 hónapos korukig BE KELL ADNI!

2. Az első oltást követően 6 hónapon belül a veszettség elleni oltást meg kell ismételni!

Az első két veszettség elleni oltás csak monovalens (csak veszettség elleni védőoltást tartalmazó) oltóanyaggal (vakcinával) végezhető. Ún. "kombinált" oltással nem!

3. A 2. oltást követően a veszettség elleni védőoltást évente (365 napon belül) meg kell ismételni (az állat élete végéig), azaz minden évben be kell adatni. Az emlékeztető oltás már adható egyéb betegségek elleni védőoltással együtt is ("veszettséges kombinált oltás").

A veszettség elleni védőoltással egyidejűleg ma már kötelező az ebek féregtelenítése is széles spektrumú (többféle belső élősködő ellen hatásos) gyógyszerrel. Erre a célra megfelelő készítmények csak tabletta és paszta formájában állnak rendelkezésre, injekció nincs! Ilyen készítmények pl.: Drontal plus, Cestal plus, Flubenol, Aniprantel, stb.

Fontos tudni, hogy az állatútlevél érvényességi ideje a veszettség oltástól függ. Tehát amíg az útlevélben érvényes (365 napon belüli) veszettség elleni oltás szerepel, az útlevél érvényes. Utazás előtt érdemes ellenőrizni a veszettség elleni oltás lejáratát, nehogy éppen a külföldi tartózkodás során járjon le az érvényessége. Ilyenkor érdemes utazás előtt beadatni az emlékeztető oltást.

Némelyik önkormányzat évente rendszeresen küld az ebtartóknak emlékeztetőt az esedékes védőoltásról. Ez azonban nem általános, és nem kötelező az önkormányzatok részére. Ezért a veszettség elleni védőoltás esedékességét, lejáratát a kutya tulajdonosának kell számon tartania, és gondoskodnia arról, hogy az állat a védőoltást megkapja.

A veszettség elleni védőoltás elmulasztása szankciókkal jár az önkormányzat részéről. A jelentős pénzbüntetések mellett a veszettség oltás alól elvont eb kiirtása is szerepel a fenyegetettségek sorában. Ezért a veszettség elleni oltás rendszeres beadatása igen fontos!

 

Macskák, vadászgörények:

A macskák és vadászgörények veszettség elleni védőoltása nem kötelező, csak ajánlott. Abban az esetben azonban, ha ezeket az állatokat külföldre kívánjuk vinni (útlevelet váltunk nekik), akkor a veszettség elleni oltás számukra is kötelező évente.

 
 

Fontos tudnivaló:

Állatok vonatkozásában az emberéhez hasonló (veszettség gyanús állat harapását követő) veszettség elleni sorozatoltás alkalmazása TILOS!

 

 


Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross