Kutyabajok
Blue Cross
állatorvosi rendelő
Rubarth-kór (fertőző májgyulladás)
 
 

A kutyák fertőző májgyulladása hasmenéssel, hányással, májgyulladással, sárgasággal, vérzésekkel együtt járó, vírus okozta betegség.
Manapság a betegség klinikai formájával ritkán találkozhatunk a rendszeres védőoltásoknak, és az észrevétlen átvészeléseknek köszönhetően.


Fogékony fajok: kutyafélék (kutya, róka, farkas), és a medvék.
A beteg állatok elsősorban vizeletükkel ürítik a virust, de a betegség terjedhet érintkezés, nyál és ragályfogó tárgyak utján is.

A legveszélyeztetebbek a 3-12 hónapos kor közötti állatok. Idősebb korban már gyakori a tünetmentes átvészelés.

A vírus károsítja a vérereket (ödémák), a májat (májgyulladás, sárgaság), a veséket és a szemet is. Néha az agyvelő gyulladása is előfordul.

A lappangás viszonylag rövid: 2-5 nap.
Ha a betegség hevenyen zajlik le, 40-41 °C láz, étvágytalanság, elesettség jelentkezik hányás és fokozott szomjúság mellett. Vérzések jelennek meg a száj nyálkahártyáján, és sárgaság alakul ki. Véres lehet a széklet és a vizelet. Testszerte ödémák alakulnak ki a bőrben (fejen, nyakon, has alján). A szaruhártya ödémája következtében a szaruhártya elhomályosodik ("kék szem"). Ritkábban légzőszervi tünetek is lehetnek (orrfolyás, könnyezés). A fiatal állatok rendszerint nem élik túl a betegséget.

A gyógykezelés (mint a vírusos betegségek esetében általában) tüneti csupán. Fontos a megfelelő folyadék- és energiapótlás.

Védekezés céljára ma már igen jó oltóanyagok állnak rendelkezésre, melyeket fiatal állat esetében 3-4 hetes időközzel 2-szer kell beadni, majd évente emlékeztető oltás szükséges.

 

Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross