Kutyabajok
Blue Cross
állatorvosi rendelő
"Kennelköhögés", "kennel cough", "Zwingerhusten"
 
 

Olyan helyeken, ahol nagyobb létszámban (gyakran zsúfoltan) tartanak kutyákat (tenyészetek, menhelyek, kiképző bázisok), gyakran olyan betegségek is felütik a fejüket, melyek más körülmények között nem, vagy csak ritkán fordulnak elő. Ilyen a köznapi nevén "kennelköhögésnek" nevezett betegség is.

Kórokozó:

Tulajdonképpen összetett kóroktanú betegségről van szó, melynek kiváltásában többféle kórokozó játszhat szerepet. Leginkább az adenovírust, parainfluenza vírust, a reovírusokat , valamint a herpesvírust emlegetik a kórkép kialakításáért felelős ágensek között. A dolgot bonyolítja (és a kezelést nehezíti), hogy a vírusos betegséghez gyakran társulnak szövődmények (mycoplasmák, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella multocida, streptocossusok és staphylococcusok is).

Irodalmi adatok szerint a Bordetella bronchiseptica önállóan is képes előidézni a betegséget.

A többféle kórokozó kapcsán a betegséget többféle név alatt is emlegetik: laryngotracheitis, tracheobronchitis, adenovirosis.

Tünetek:

A fentiekből is látszik, hogy nem egységes a betegség kóroktana, ezzel együtt a tünetek is igen változatosak lehetnek, melyek súlyossága is igen változó.

A betegség kialakulásában szerepet játszanak az ellenállóképességet csökkentő tényezők (egyéb betegségek, parazitózisok), zsúfoltság, a nedves, nyirkos, hideg idő, de a túlzott fizikai terhelés is.

A fertőződés a levegő ill. cseppfertőzés útján történik. A kiköhögött, kitüsszögött váladék a levegőbe kerül, és azt belélegezve okoz fertőzést. (Embert nem betegít meg.)

A környezeti hatások és a betegség kialakulásában domináló kórokozó(k) szerint általában enyhébb-súlyosabb légzőszervi tünetek dominálnak. Köhögés, kötőhártya gyulladás, orrfolyás, láz, bágyadtság jelentkezik, mely tünetek 1-2 hét alatt gyógyulhatnak. A torok- ill. mandulagyulladás eredményeként nyelési nehézségek, gyakran hányás is jelkentkezik. Súlyos esetben tüdőgyulladás alakul ki, amely kezelés nélkül gyakran halálos kimenetelű.

Gyógykezelés:

A kezelés alapvetően tüneti, a szövődmények miatt indokolt a hosszabb ideig tartó antibiotikumos kezelés is (a tüdőgyulladás kialakulásának megakadályozására).

Megelőzés, védőoltás:

A legfontosabb a környezeti tényezők (zsúfoltság) javítása.

Van egy új oltóanyag (Nobivac KC), amely a Bordetella bronchiseptica és a parainfluenza elleni komponenseket tartalmazza, és orrba csepegtetés után 3 nappal már immunitást eredményez. A védőoltást évente meg kell ismételni. Három hetesnél idősebb kölykök és vemhes állatok is olthatóak.

Akik gyakran viszik kutyájukat közösségbe (kiállítás, kiképzés, versenyek), illetve a tenyészetek számára feltétlenül ajánlott a védőoltás rendszeres alkalmazása.

 

Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross