Kutyabaj
Blue Cross
állatorvosi rendelő
Babesiosis
1025. Budapest, Tömörkény u. 6. T: 275 1473
Főoldal >Babesiosis
 

A babesiosis az utóbbi időben kutyás körökben jól ismertté vált, mint a kullancsok által terjesztett betegségek egyike, és annyit bizonyosan tud majd' minden kutyás, hogy ha az állat vizelete "véressé", vagy csokoládébarnává színeződik, legjobb, ha azonnal állatorvoshoz fordulnak, különben a betegség az állat elhullását eredményezheti.

Kórokozó

Babesia canis. Annyit érdemes róla tudni, hogy ez egy egysejtű parazita, ami a kutya vörösvértestjeiben élősködik, és fertőzött kullancsok "csípésével" kerül be a szervezetbe.

Tünetek

A betegség lappangási ideje igen változó lehet (2-20 nap), heveny esetben 2-8 nap. Rendszerint hamar felismerhető, hogy baj van, mert a betegség magas lázzal (akár 42°C), elesettséggel, étvágytalansággal, fáradékonysággal jár. A parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (haemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet "véresre", csokoládébarnára színezi. A lágzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, "vértelenné" válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak. Ha a beteget nem kezelik, néhány nap alatt elhullik.

Gyógykezelés

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, melyek egy, súlyos esetben 48 óra múlva megismételt beadással gyógyulást eredményeznek. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a kezelés még a betegség kezdeti stádiumában megtörténik. Elhúzódó esetben a vérfestékvizelés a vesékben olyan fokú károsodást (veseelfajulás) okoz, amely már visszafordíthatatlan. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

 Vissza a kezdő oldalra
©Veterinary of Blue Cross